Вътрешният министър Михаил Миков заяви, че всяка седмица има случаи на нелоялно поведение на полицаи.

Пред вътрешната парламентарна комисия той представи идеите си за промени в МВР, като се обяви за ясни нива във ведомството и даде срок от 6 до 8 месеца за пълната компютъризация на разследващите органи, тъй като сегашната техника била отдавна морално остаряла.

Според Миков, необходим е и по-строг контрол върху специалните разузнавателни средства, които трябва да бъдат обособени в агенция.

Сред останалите му идеи е и завишаване на вътрешната сигурност.

Четири ще са основните функции на МВР. Сред тях са разкриване на престъпленията, поддържане на обществения ред, граничен контрол и противопожарна безопасност.

Миков набеляза и още промени: да бъдат премахнати кубинките от летните униформи на полицаите, както и закупуване на мотори в големите градове за по-голяма мобилност на полицейските служители.

Вътрешният министър призна още, че социалният статус на работещите в системата на МВР изостава

"Около 81 на сто от бюджета на МВР отива за заплати на служителите на ведомството,останалата част са за  капиталови нужди и дейности", посочи Миков.

Според министъра е важно да се въведе диференцирано заплащане на служителите, тъй като когато се вдигат еднакво заплатите, това демотивира служителите.

"Надявам се промените в МВР да станат най-късно до края на юли", каза Миков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase